fbpx

Чому потрібно проходити УЗД судин голови та шиї?

Порушення у роботі судин головного мозку може призвести до різних захворювань – від шуму у вухах, періодичних головних болів, мігрені до серйозніших нейрохірургічних хвороб.

Тому якщо турбує запаморочення, «дзвін» в голові, головний біль чи метеозалежність, необхідно провести дослідження кровотоку у судинах головного мозку.

Найдоступнішим та інформативним методом оцінки стану мозкового кровообігу є ультразвукове дослідження голови та шиї, яке допомагає отримати достовірні відомості про стан кровоносної системи.

УЗД судин головного мозку та шиї – це методика дослідження напрямку та швидкості кровотоку, стану та прохідності артерій і вен. Ультразвук здатний виявити наявність патологій у судинах, не завдаючи жодної шкоди організму.

Цей метод є безпечним, безболісним та дуже швидким – процедура триває до 30 хвилин, після чого лікар зможе поставити правильний діагноз та призначити дієве лікування.

Чому потрібно проходити УЗД

УЗД судин голови та шиї дозволяє не лише виявити вже розвинене захворювання, але й запобігти виникненню хвороби. Завдяки дослідженню вдається помітити ймовірність інсульту та вжити необхідних заходів, щоб пацієнт зміг його уникнути. Медики рекомендують проводити таке УЗД-обстеження людям після 40 років. Особливо тим, хто має генетичну схильність до інфарктів чи інсультів.

Показання для УЗД голови та шиї

Причин, за якими хворому може призначатися ультразвукове дослідження достатньо. Серед основних можна виділити:

  • часті головні болі, запаморочення та непритомність;
  • шум в голові чи у вухах;
  • загальна втома, слабкість;
  • травми голови;
  • раннє діагностування судинної дистонії;
  • патології розвитку шийного відділу хребта;
  • мігрені;
  • оніміння кінцівок, порушення у розвитку мови;
  • інсульт, інфаркт, ішемія, стенокардія;
  • сильна метеозалежність та заколисування у транспорті.

Підготовка до проведення ультразвукової діагностики

У день проведення процедури пацієнту слід відмовитись від прийому судинних препаратів, куріння, а також вживання напоїв, що містять кофеїн (чай, кава, енергетики).

Виняток становлять пацієнти, що приймають судинні препарати на постійній основі (при аритмії, ішемічній хворобі серця тощо) – їм скасовувати судинні препарати перед дослідженням не рекомендується.

Як проводиться УЗД судин головного мозку та шиї

Під час УЗД-діагностики пацієнт лежить на спині у розслабленому стані. Час від часу лікар може попросити затримати дихання, дихати частіше чи глибше.

Для отримання зображення, лікар проводить по шиї, потиличній та скроневій частині голови спеціальним датчиком. Для кращого контакту на ці місця наноситься спеціальний гель, що полегшує проведення процедури.

Після процедури пацієнт відразу отримує результати дослідження. Зазвичай, діагноз не ставлять, лише на підставі одних результатів УЗД, часто призначаються додаткові методи діагностики. Проте результати УЗД показують важливу інформацію про стан пацієнта.

УЗД судин головного мозку та шиї в МЦ «Базисмед»

До головних переваг проведення ультразвукового дослідження у медичному центрі «Базисмед» належить:

  • Оперативність. Процедура триває близько 30 хвилин, не вимагає особливої підготовки. Окрім того, в МЦ «Базисмед» Вам не доведеться стояти у черзі або довго очікувати результатів діагностики. Результати видаються пацієнту відразу на руки;
  • Дослідження проводять досвідчені та відповідальні фахівці на сучасному УЗД обладнанні;
  • Зручний запис за телефоном чи на сайті;
  • Якісне обслуговування та турбота про комфорт пацієнта.

Якщо Ви відчуваєте часті головні болі чи біль у ділянці шиї, запаморочення, постійну важкість, не зволікайте. Своєчасне звернення до лікаря забезпечує ефективне лікування!

Для запису на консультації лікаря у МЦ «Базисмед» звертайтесь:
за номером: +38 (095) 226 02 02
за адресою: вул. Рівненська 5А